muziekprogramma Ensemble Gloriosus

MUZIEKPROGRAMMA’S VAN ENSEMBLE GLORIOSUS

arrow-down.gif
 

VERGETEN BAROKPARELS IN ERE HERSTELD

hr23.png

Als vocaal en instrumentaal muziekgezelschap specialiseert het nieuwe Ensemble Gloriosus zich in barokmuziek die weinig bekend is bij het publiek. Ons gezelschap bestaat uit professioneel opgeleide en zeer verdienstelijke zangers en musici die zich een gemeenschappelijk doel vooropgesteld hebben: vergeten en soms miskende sacrale muziek uit de barok in ere herstellen en zelfs nieuw leven inblazen.

Onder leiding van artistiek leider Patrick Debrabandere streven zowel vocalisten als instrumentisten ernaar om de muziek een nieuwe dynamiek en verfrissende klankkleur te geven zonder afbreuk te doen aan het oeuvre van de meester-componisten van weleer en de grootsheid van hun oeuvre. We gaan voor pure emotionele expressie en diepgang en willen verbondenheid creëren, tussen de uitvoerders onderling en met ons publiek. Zodat musiceren en muziek beleven een feest wordt, net zoals de meesters het met hun lofzangen en cantates voor ogen hadden.

 

Momenteel bieden wij drie muzikale programma’s aan. Op deze website leest u welke muziek we voor u brengen en waar u ons kunt zien en horen.

Met het nieuwe gezelschap geeft Patrick Debrabandere op 3 september 2022 een presentatieconcert in het Klein Begijnhof in Gent. Maar ons eerste optreden vindt plaats in hartje zomer. Op 13 en 14 augustus 2022 bieden wij het publiek een gevarieerd muzikaal programma op La Joyeuse Entrée, een nieuw muziekfestival in Montréal (Frankrijk).

black-arrow-down.gif
 
klassiek concert Ensemble Gloriosus

AVE REGINA CAELORUM | EEN LITANIE- EN VESPERDIENST VAN JOHANN CASPAR FERDINAND FISCHER

hr_white.png

Het concert van 13 augustus focust op de Duitse componist JFC Fischer. Uit zijn uitvoerig oeuvre van psalmen en litanieën stelde Patrick  Debrabandere een mooi programma samen ter ere van de Maagd Maria. Het resultaat is een officie- en vesperdienst zoals die waarschijnlijk in de tijd van Fischer moet geklonken hebben.

MAGISTRALE BAROKKE CANTATES VAN TELEMANN, DURANTE EN HÄNDEL

hr_white.png

Op 14 augustus staat er een feestelijke lofzang voor de Heer op het programma met de barokke cantates van Telemann, Durante en Händel. Het concert heeft als rode draad de gemeenschappelijke muzikale kenmerken die in de verschillende nationaliteiten aanwezig waren. Zo illustreert het de compositorische verbondenheid tussen Duitsland, Italië en Engeland.

PRESENTATIECONCERT IN HET KLEIN BEGIJNHOF GENT

hr_white.png

Het presentatieconcert van 3 september in Gent is een combinatie van beide voorgaande programma’s. Ensemble Gloriosus stelt de liefhebbers van barokke sacrale muziek de litanie- en vesperdienst van Johann Caspar Ferdinand Fischer voor, zoals dirigent en artistiek leider Patrick Debrabandere die geïnterpreteerd heeft. Als afsluiter brengt het gezelschap de majestueuze hymne O praise the Lord with one consent van Händel ten gehore.

 

Geïnteresseerd in bovenvermelde componisten en hun oeuvre? In deze bijlage vindt u interessante achtergrondinformatie om de grootmeesters in hun tijd te kaderen.

NOG VRAGEN?

hr23.png

Neem gerust contact met ons op voor bijkomende inlichtingen.