klassiek concert, vocaal en instrumentaal

CONCERTEN VAN VOCAAL EN INSTRUMENTAAL BAROKENSEMBLE GLORIOSUS

arrow-down.gif

ZATERDAG 13 AUGUSTUS 2022 | 20.30 U 
1711 AVE REGINA CAELORUM 

hr23.png

Vesperdienst 

Litaniën 

Johann Caspar Ferdinand Fischer 

Op 13 augustus brengt Ensemble Gloriosus een programma rond de componist JFC Fischer.

In 1701 verscheen in Augsburg een bundel vesperpsalmen van Johann Caspar Ferdinand Fischer

(1656-1746). Patrick Debrabandere verdiepte zich in dit lijvige boekwerk en stelde een vesperdienst samen zoals die zeer waarschijnlijk weerklonk in het Zuid-Duitse Schlackenwerth, waar Fischer 25 jaar lang kapelmeester was.  De vesperdienst wordt ingeleid door twee litanieën en drie hymnen ter ere van de Maagd Maria.  Ze zijn afkomstig uit Fischers opus 5, dat in 1711 gepubliceerd werd.

 

Tijdens zijn opleiding in Dresden boog Fischer zich niet enkel over het strenge contrapunt, maar kwam hij ook uitgebreid in contact met de plechtstatige Franse stijl van Lully.  Daarnaast ontsnapte hij – net zomin als zijn tijdgenoten -  aan het alles dominerende brio van de Italiaanse muziek.  Fischers stijl is niet enkel elegant en doorzichtig, maar weet ook te boeien door een doorwrocht en krachtig geconstrueerd contrapunt. Net als Buxtehude, Pachelbel en Kuhnau plaveide Fischer mee de weg voor J.S. Bach en G.F. Händel, waarmee het concert met een hoogbarok werk wordt afgesloten. 

Ave Regina Caelorum van JFC Fischer

Plaats: Collégiale Notre-Dame de Montréal, Frankrijk

Prijs: 20 euro per concert/35 euro combiticket

Info en reservatie via stefaan.dewo@gmail.com

black-arrow-down.gif
 

ZONDAG 14 AUGUSTUS 2022 | 17U30 

MAGISTRALE BAROKKE CANTATES 

hr23.png

Nun komm, der Heiden Heiland | Telemann 

Magnificat in B | Durante 

Meine Seele erhebt den Herrn | Telemann 

O praise the Lord with one consent | Händel 

Op 14 augustus vertolkt Ensemble Gloriosus barokke cantates van Telemann, Durante en Händel. Het programma heeft als rode draad de gemeenschappelijke muzikale kenmerken die in de verschillende nationaliteiten aanwezig waren. Zo illustreert het de compositorische verbondenheid tussen Duitsland, Italië en Engeland. 

 

In de openingscantate belichten we Telemanns Nun komm, der heiden Heiland  die in 1714 werd gecomponeerd voor de eerste adventsweek in opdracht van het hof van Saksen-Eisenach. Stilistisch vinden we in dit werk heel wat Siciliaanse ritmiek terug en het gebruik van hobo, wat Telemann door het hof werd opgelegd.

  

In de overgang naar Durante vinden we de Napolitaanse gedachte terug. Hij was een leerling van Alessandro Scarlatti, zelf leraar van onder andere Pergolesi en één van de voornaamste vertegenwoordigers van de zogenaamde Napolitaanse School. In 1767 prees Rousseau hem als opperste meester van harmonie in Italië en de wereld. Zijn beroemde Magnificat in si klein werd aan het einde van de 19de eeuw nog steeds uitgevoerd en enorm geprezen. Durante droeg in grote mate bij aan de ontwikkeling van de 18de-eeuwse Napolitaanse kerk- en instrumentale muziek. 

De compositie Meine Seele erhebt den Hernn (of het Duitse Magnificat) van Telemann – vermoedelijk ook uitgevoerd door Bach – kent een feestelijke instrumentale bezetting die het vocale colla parte versterkt en uitdrukking geeft. 

Het concert sluit af met het feestelijke anthem  O praise the Lord with one consent van Händel. Dit werk kent een sprankelend karakter en een gevarieerde orkestbegeleiding. Händel leent ouder materiaal uit zijn Italiaanse periode. De bezetting voor solostemmen, koor, hobo, strijkers en continuo werd afgestemd op de muzikale middelen van het kleine landgoed; iets wat herkenbaar is in deze tijd. 

Feestelijke barokke cantates van Telemann, Durante en Händel

Plaats : Collégiale Notre-Dame de Montréal, Frankrijk

Prijs: 20 euro per concert/35 euro combiticket

Info en reservatie via stefaan.dewo@gmail.com

black-arrow-down.gif
 

NOTEER OOK IN UW AGENDA!

Op 14 augustus om 10u00 ziet u Ensemble Gloriosus ook aan het werk tijdens de plechtige eucharistieviering in de kerk van Massangis, 8 km van Montréal. Deze viering is vrij toegankelijk.

arrow-down.gif
 

ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2022 | 20U15 

PRESENTATIECONCERT KLEIN BEGIJNHOF GENT

hr23.png

Litanie en Vesperdienst | Fischer

O praise the Lord with one consent | Händel

Na de zomerconcerten in Frankrijk popelt Ensemble Gloriosus om zich ook in België aan het publiek voor te stellen. We nodigen u dan ook graag uit op ons presentatieconcert dat plaatsvindt in het adembenemende kader van de barokke Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk van het Klein Begijnhof in Gent. Het programma bestaat uit een vesperdienst die door dirigent en artistiek leider Patrick Debrabandere werd samengesteld uit het rijke oeuvre van vesperpsalmen van Johann Caspar Ferdinand Fischer. U leest er hierboven meer over.

 

Het concert wordt afgesloten met het anthem "O praise the Lord with one consent" (HWV 254) van Händel. Dit anthem werd als onderdeel van drie hymnes tussen 1717 en 1718 gecomponeerd voor Cannons, een landgoed in de buurt van Londen. Ze ontlenen hun bijnaam, de Chandos Anthems, aan de eigenaar van het landgoed, de eerste hertog van Chandos. Dit werk kent een feestelijke karakter en een gevarieerde orkestbegeleiding. Händel leent ouder materiaal uit zijn Italiaanse periode en zijn eerdere werken voor de Chapel Royal in Londen – een standaardprocedure voor deze componist, die bijzonder succesvolle stukken hergebruikte als uitgangspunt voor zijn latere werken. De bezetting voor solostemmen, koor, hobo, strijkers en continuo werd afgestemd op de muzikale middelen van het kleine landgoed, wat gebruikelijk was in deze tijd. 

 

Voor dit concert roept Patrick Debrabandere alle hens aan de. Hij verzamelt tien professioneel gevormde zangers – waaronder de solisten –  en het zeskoppige instrumentale ensemble voor Fischer wordt uitgebreid tot acht instrumentisten voor het anthem van Händel. Samen staan wij klaar om enerzijds de vergeten meester uit de Duitse barok te doen herleven en anderzijds om de feestelijke lofzang van Händel alle eer aan te doen.

Presentatieconcert in het Klein Begijnhof

Plaats: Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk, Lange Violettestraat te Gent

Prijs:  15 euro VVK en 20 euro ADK

Info en reservatie via het contactformulier

 
klassiek barokensemble

OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ONZE CONCERTAGENDA?

hr_white.png

Houd dan zeker deze pagina in de gaten en neem contact op voor meer info.